7 stappen om je verantwoordelijkheid te nemen en je leven onder controle te krijgen

Er is een troost in het hebben van een excuus voor je uitdagingen in het leven. Of je de schuld van je problemen nou op slechte opvoeding, een baas die je haat, of het universum in het algemeen baseert, het is rustgevend om een excuus te hebben. Maar een excuus heeft een kostprijs. Door de schuld en verantwoordelijkheid buiten jezelf te plaatsen, neem je je eigen vermogen en kracht weg om je situatie te veranderen.

Natuurlijk is niet alles wat er in je leven gebeurt jouw schuld. Maar het is wel jouw verantwoordelijkheid. Als je het niet fixt, wie dan wel? Zelfs als je vreselijke mensen in je omgeving had tijdens je jeugd, is het de vraag waarom je het toelaat dat het vandaag de dag nog effect op je heeft.

Kies er vandaag voor om alles in je leven als je eigen verantwoordelijkheid te zien en begin met het maken van enkele veranderingen. Maak die keuze elke dag weer en je zult uiteindelijk genieten van de kracht die vrijkomt door het nemen van je verantwoordelijkheid.

Accepteer de verantwoordelijkheid voor je huidige situatie en neem controle over je leven:

1. Wees je bewust van de manier waarop je hebt bijgedragen aan jouw eigen uitdagingen. Misschien heb je slechte beslissingen gemaakt. Misschien ben je niet geslaagd om actie te nemen. Kijk naar de minst bevredigende delen van je leven en ga na hoe je ze gecreëerd hebt. Zorg er voor dat je ook naar de meest bevredigende delen van je leven kijkt en geef je zelf daar een schouderklop voor.

2. Bouw aan je gevoel van eigenwaarde. Hoe meer je het gevoel van eigenwaarde bezit, hoe makkelijker het is om om te gaan met de uitdagingen van het leven. Als je verantwoordelijkheid hebt vermeden, heeft je gevoel van eigenwaarde te lijden gehad. Verantwoordelijkheid nemen en gevoel van eigenwaarde opbouwen, gaan hand in hand.

• Vergeet niet al het moois dat je hebt bereikt in het verleden. Stel je voor hoe geweldig jij je voelt als jij je leven een draai zou geven.

3. Onthou dat niet alles binnen je vermogen ligt om te veranderen. Je kan je baas niet kneden zoals jij het wilt. Maar je kan wel opzoek gaan naar een andere baan. Je kan je naaste niet laten stoppen met een verslaving. Maar je kan eisen dat hij hulp zoekt en kiezen om te vertrekken als hij daar niet aan wil meewerken. Uiteindelijk heb je alleen jezelf onder controle. Vermijd het zorgen maken over dingen die buiten jouw controle zijn.

4. Neem de verantwoordelijkheid voor de kleine dingen. De grote dingen zijn spannender, maar de kleine dingen zijn ook belangrijk. In feite leidt geen verantwoordelijkheid nemen van de kleine dingen vaak tot de grote dingen. Neem verantwoordelijkheid voor de dagelijks taken die je op een regelmatige basis tegen komt.

5. Wees de beste versie van jezelf. Dit is de ultieme manier om de controle in eigen hand te houden, omdat je dan het hoogste niveau van de verantwoordelijkheid aanvaard. De beste versie van jezelf zijn, betekent doen wat gedaan moet worden of je daar nou zin in hebt of niet.

6. Vermijd jezelf de schuld te geven. Het nemen van verantwoordelijkheid en de schuld op je nemen, zijn twee verschillende dingen. Maakt het uit wie de schuldige is? Als je zorgt dat je doet wat je moet doen, dan maakt het niet uit of het jouw schuld is of niet. Je lost het probleem op, ongeacht de oorzaak. Jezelf constant de schuld geven maakt je minder effectief.

7. Verwacht dat het ongemakkelijk zal zijn. Verantwoordelijkheid nemen is het tegenovergestelde van het vermijden van verantwoordelijkheid. Waarom heb je verantwoordelijkheid ontlopen? Omdat het comfortabeler is dan verantwoordelijk zijn. Met verantwoordelijkheid komt ongemak.

• Neem troost in het feit dat je ongemak significante voordelen zal bieden. Denk je dat ultra-succesvolle mensen omgaan met meer of minder ongemak dan de gemiddelde persoon?

Het is natuurlijk om verantwoordelijkheid te vermijden waar mogelijk. Het accepteren van verantwoordelijkheid leidt tot meer werk, in ieder geval voor het moment. Het kan minder werk op den duur betekenen, dat wel. Omgaan met de uitdagingen van vandaag zorgt ervoor dat ze later niet uitgroeien tot nog grotere uitdagingen. Als je daar hulp bij nodig hebt, zoek dan een coach die je daar in kan begeleiden.

Falen om verantwoordelijkheid te nemen komt met een zware prijs. Het voelt alsof je niet de mogelijkheid hebt om de koers van je leven te veranderen. Je verliest respect voor jezelf en de kans op een depressie wordt groter.

Het is tijd om de verantwoordelijkheid voor je leven te nemen en de controle te herwinnen die zo belangrijk voor je is. Succes!

About The Author

Brigida is een Personal Artists Coach. Met o.a. Transformatie en Breakthrough sessies, helpt ze artiesten hun uniekheid te vinden, balans te creëren en blokkades weg te werken, om vol overgave hun doel en passie in het leven te ontdekken en te bereiken!

Brigida studeerde af als Bachelor of Laws, NLP Master Practitoner, NLP Master Coach, Law of Attraction Practitioner, IEMT / MOM / TimeLine & Hypnose Therapeut.

Brigida – who has written posts on .


 

 

design 

* = verplicht veld

Your Daily Quote

Spectacular achievements are always preceded By painstaking preparation. - Roger Staubach
Tweet!